Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvek - Tehetséggondozás képes leírás - Tehetség, tehetséggondozás.tlap.hu
részletek »

Könyvek - Tehetséggondozás - Tehetség, tehetséggondozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tehetseggondozas.tlap.hu » Könyvek - Tehetséggondozás
Keresés
Találatok száma - 12 db
A tehetség

A tehetség

Egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a tudomány, az oktatás és a köznapi ember is a tehetség kérdésköre felé. Egyre többen ismerik fel, érzik meg, hogy a társadalmi változások felgyorsulásával a régen jól működő megoldások gyakran már nem felelnek meg az újabb és újabb kihívásoknak. Világszerte felértékelődnek az új utat keresők és találók, valamint a csúcsteljesítmények. Ugyanakkor a tehetség, a kiemelkedő alkotóképesség zavaró is lehet másságával, eltérő útjaival. A tehetség távolról sem azonos a viszonylag könnyen azonosítható és megérthető magas intelligenciával, inkább valamiféle gondolkodási és viselkedési mód, amely alkalmas új utak, új megoldások és új világok megtalálására. Ahhoz, hogy minél több tehetség tudja képességeit teljesítménybe fordítani, megfelelő környezetre van szükség. Ennek egyik lényeges eleme a tehetséggondozás, amihez pedig hozzáértő szakemberekre van szükség. A kötet célja a tehetségkutatás területén elért eredmények ismertetése, a különböző nézetek és irányzatok, vizsgálati eredmények tárgyszerű leírása. Azoknak a szakembereknek, diákoknak és érdeklődőknek készült, akik a tehetség témájában mélyebb, rendszerezett ismereteket kívánnak szerezni.

A tehetség

A tehetség

Sokan szeretik a könyveket. A következő iromány megtalálásában segít a Booker áruház. A webáruházban Magyarországon rendelhető minden könyv megtalálható. A könyv kategóriák átnézésével mindenki gyorsan megtalálja a hozzáillő könyvet. Idő takarítható meg a kereséssel, mert az egész hazai kínálat megtalálható és könnyen böngészhető a weboldalon. A részletes keresőben cím, tartalom, szerző és kiadó szerint is lehet keresni. Jutányos árakkal és gyors házhozszállítással válik kényelmesebbé a online vásárlás.

A Tehetséges gyerek

A Tehetséges gyerek

A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus. A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek flow élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet kialakulásának alapfeltételei lennének. A népszerű pszichológus kutatócsoportjának eredményeit bemutató könyve mindenkinek a hasznára válhat, aki elő szeretné segíteni egy gyermek tehetségének kibontakoztatását. Tudjon meg többet!

beteg gyermek nevelése

beteg gyermek nevelése

Éjszaka. Sötét. Csend. Hirtelen ébredés. Izzadás, gyomorideg, forgolódás, álmatlanság. AZ első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy BETEG a gyermekünk. Beteg!! Halljuk az orvos megsemmisítő szavait. Halljuk és újra halljuk, és nem tudunk tőle szabadulni. Legszívesebben ott az éjszaka közepén elrohannánk, futnánk ki a világból, menekülnénk a megoldhatatlannak látszó probléma elől. Nem érdekelne minket, hogy mit mondanak az emberek, csak valahol messze innen kezdhessük újra az életünket. Újra, ennél kevesebb gonddal. Ez a könyv azoknak szól, aki találkoztak már hasonló érzéssel. ÉS azoknak is, akiknek a környezetében élnek olyanok, akik így éreztek. Ez a könyv a tartósan beteg gyermek adta örömök, problémák gondok, fájdalmak, kérdések felvázolására törekszik, különösen a nevelésre fókuszálva.

Bibliográfia a tehetséghez

Bibliográfia a tehetséghez

Ezen a honlapon több olyan szakirodalmat is találhatunk, amely a tehetséggondozás témakörében íródott. Aki gyorsan szeretne igényes szakirodalmi listához jutni, annak feltétlenül ajánlom. A tehetség fogalmától, az alultljesítésen át minden témában találunk irodalmat.

KAta János tanulástechnika

KAta János tanulástechnika

A tanulás olyan, mint a foci. - Az iskolában néha az okos ember is a saját kárán tanul. - A tanulás segítése is lehet üzlet. - A tanuló és a tanár néha ugyanazt gondolja a tanulásról. - A tanulás komplex tevékenység, így a jegyzet szerzője sem ért hozzá. - Tanulással nemcsak a diákévek során találkozunk. - A szerzőnek is vannak példaképei a volt tanárai között. Mérnökhallgatóként egyszer azt hallottam egyik tanáromtól, hogy két dologhoz mindenki ért: a focihoz és a közlekedéshez. Akkor még nem láttam, hogy e humoros mondásban mennyi igazságtartalom van, és ennek ellenére mégis mennyire téves.

Kulturális marketing és kreatológia

Kulturális marketing és kreatológia

A XXI. század az emberiség eddig talán legnagyobb problémájával köszöntött ránk: meghasonlott és ellentmondásba került egymással a gazdaság és a kultúra. Holott a gazdaság maga is kultúra, a kultúra meg a gazdaság, gazdaságosság elvein nyugszik. Egymásban élnek és egymás által léteznek. Ha az egyik győztesként kerülne ki ebből a harcból, ő a győztes is pusztulásnak indulna. Hogyan lehetséges a két viaskodó fél kibékítése? Ez a könyv a kultúra és a gazdaság kiegyezésének alapjait kívánja lefektetni a releváns alapfogalmak és az alapkérdések fölvázolásával. A harcban álló felek ugyanis nem mindig ismerik egymást eléggé ahhoz, hogy a kölcsönös rászorultság világossá váljon számukra. E könyvet haszonnal forgathatják művészek, közgazdászok, tudományos kutatók, a kultúra menedzserei, kulturális vállalkozók, állami irányítószervek dolgozói, önkormányzati tisztviselők, de az olyan elvont szakterületek képviselői is, mint az esztétika és a tudományelmélet. A könyv szerzője a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, aki eddig 18 könyvet adott ki (ez éppen a 18.) és kétszáz tudományos közleményt publikált, melyekből közel 60 angol nyelven jelent meg. 1983 óta járja a világ nagy kutatóközpontjait. 1991-ben a New York State University College at Buffalo Center for Studies in Creativity Osborn Professor-i címet adományozott neki a kreatológiában elért eredményeiért.

MAtematikusok gének rejtélyek

MAtematikusok gének rejtélyek

Már az ógörögök nagy gondolkodói azt vallották, hogy muzsikus, poéta, festőművész és matematikus géniusznak születni kell vagyis kivételes tehetség nélkül a legjobb családi, iskolai és társadalmi feltételek mellett sem lehet valakiből ilyen géniusz. Korábbi könyveimben a muzsikus, poéta és festőművész géniuszok elemzése kapcsán igyekeztem a születni kell koncepcióra a modern genetikai ismeretek alapján magyarázatot találni. Most a nagy magyar matematikusok értékelésére vállalkozom. Be kell vallanom, nem véletlenül maradtak a matematikusok utolsónak. Féltem tőlük, most már tudom: joggal. Be kell vallanom, a matematikus-géniuszok csúcsteljesítményeit jelentő képletekből sokat nem értettem. Azt hiszem, ezeket felfogni, értékelni, bennük igazából gyönyörködni csak a matematikusok külön kasztjának adatik meg. Éppen ezért könyvemben a matematikusokat matematika nélkül kísérlem meg bemutatni, mivel ha őket, mint embereket ismerjük meg, talán jobban is érthetők és szerethetők. Megkértem ugyanakkor Tusnády Gábor matematikus akadémikust, régi barátomat, hogy az elméleti matematikusok tudósi teljesítményének lényegét fordítsa le nekünk a hétköznapi nyelvre. A könyv terjedelmi korlátai miatt 15 személy értékelésére terveztem vállalkozni, ebből 10 elméleti és 5 alkalmazott matematikus. Az elméleti matematikusok közül legrészletesebben Bolyai Jánossal foglalkozom.

Mérő László Észjárások

Mérő László Észjárások

Húsz éve jelent meg Mérő László első könyve, az Észjárások. Azóta számos kiadásban fogyott el, és időközben a szerző kétszer is átdolgozta. A tudományos könyvek általában nem túl időtállóak, húsz év alatt rengeteget fejlődik a tudomány. Az Észjárások azonban nemcsak tudományos könyv volt, hanem szórakoztató és egyben elgondolkodtató olvasmány, amelyben a tudományos ismeretek pusztán a gondolatok hátterét alkotják. Éppen ezért lehetett sikeres mind Magyarországon, mind külföldön. A szerző ezúttal nem átírta a könyvét, hanem alaposan meghúzta, kihagyta belőle azt a bő száz oldalt, amit rendszeresen újra kellett írnia, újra kellene ma is, és majd öt-tíz év múlva is. Így jött létre ez a remix, amely egy egészen másfajta könyv lett akkor is, ha zömében a régi könyv szövegeiből áll.

Hirdetés
Óriások Vállán

Óriások Vállán

'Óriások vállán... ...állok, ezért látok messzebbre' - írta Newton. Vagyis a jelen tudása a múlt ismereteire épül, még akkor is, ha meghaladja, sőt teljesen elveti azokat. Newton és kortársai óta - a fizikánál maradva - hatalmassá nőtt ez a piramis, amelynek csúcsáról ma talán Stephen Hawking lát legmesszebbre az univerzumban. Vannak persze, akik vitatják egy ilyen folyamatosan épülő tudás-piramis létét, mondván, hogy a tudomány történetében előfordulnak éles váltások, amelyek után mintegy elölről kezdődik ez az építkezés'. A kötetünkben bemutatkozó harminc jeles magyar tudós közül sokan előálltak valami olyan merőben újjal, ami bizony megmozdított egy-egy követ ebben a ma már teljesen internacionális - mégsem bábeli! - kirakós játékban. A velük készült beszélgetésekben éppen az az izgalmas, hogy megismerhetjük - sokszor nem mindennapi - részleteit annak a folyamatnak, amelynek végeredménye a jelentős tudományos alkotás. Megtudhatjuk, mi zajlik a kutatók fejében, mi a szerepe az oly gyakran emlegetett véletlennek, vagy hogy milyen furfanggal lesznek úrrá a nemegyszer abszurd körülményeken. Van, aki közülük Nobel-díjat kapott, van, aki kétszázötvenszeres feltaláló, s van, aki csak' száz könyvet írt. Egyikük néve mellesleg szerepel a száz leggazdagabb magyar között, a másikat írói álnevén kedvelik a krimirajongók, de hogy valaki miért tartja munkája szempontjából roppant fontos

Sors és tehetség

Sors és tehetség

Aranyban, olajban és urániumban szegény hazánkban legértékesebb természeti kincsünk bizonyosan az emberi tehetség. A kivételes társadalmi teljesítményt nyújtó géniuszok férfi-nő, történelmi korok, földrajzi régiók és származás szerinti vizsgálata viszont egyértelműen azt bizonyítja, hogy e természeti kincsünkkel is rosszul sáfárkodunk: a kivételes tehetségek jelentős hányada elveszett. A veleszületett adottságok valóra váltását Mohács óta a Kárpát-medencében elsősorban a kedvezőtlen családi, iskolai és társadalmi körülmények nehezítették. Emellett azonban a szerző által 'sors' faktornak nevezett biológiai hatások sem hagyhatók figyelmen kívül. Így a korai halálozás, amelyet a 'Békássy Ferenc-jelenség'-ként ír le. Továbbá a betegségek is gyakorta megakadályozzák, illetve torzítják a tehetség kibontakozását. Legfontosabbnak a szélsőséges kedélyállapotok (a mániás-depresszió és a depresszió) tűnnek, ezek előfordulása gyakoribb a géniuszokban. Részben ez magyarázhatja meg az önpusztítás különböző formáit a kreatív emberek körében, szemben a kivételes értelmi képességűek jobb egészségi állapotával. A homoszexualitás művészek közötti magasabb arányának feltételezett okait is bemutatja a szerző.

Tehetséges gyerekek

Tehetséges gyerekek

A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus. A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek flow élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet kialakulásának alapfeltételei lennének. A népszerű pszichológus kutatócsoportjának eredményeit bemutató könyve mindenkinek a hasznára válhat, aki elő szeretné segíteni egy gyermek tehetségének kibontakoztatását. Tudjon meg többet!

Tuti menü